Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
Centrum Kształcenia Ustawicznego „Patronus” Piotr Pająk – Zespół Szkól w Nowej Słupi
na kierunku kształcenia technik żywienia i usług gastronomicznych rozpoczął realizację projektu
pn.: „Świętokrzyski MASTERCHEF”
realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020,
Priorytet 8. Rozwój edukacji i aktywne społeczeństwo,
Działanie 8.5 Rozwój i wysoka jakość szkolnictwa zawodowego oraz kształcenia ustawicznego, Poddziałanie 8.5.1 Podniesienie jakości kształcenia zawodowego oraz wsparcie na rzecz tworzenia i rozwoju CKZiU
Okres realizacji projektu: 01.12.2017-30.11.2019
Budżet projektu: 414 343,75 PLN
Wkład własny 4 080,00 zł
Kwota dofinansowania: 388 483,75 zł
CEL PROJEKTU:
Głównym celem Projektu jest podniesienie jakości i atrakcyjności oferty edukacyjnej Publicznego Zespołu Szkół w Nowej Słupi na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych w kontekście przyszłego zatrudnienia dla 30 uczniów.
Cel projektu wpisuje się w cele szczegółowe RPOWŚ poprzez:
- Dostosowanie oferty edukacyjnej szkoły do potrzeb lokalnego rynku pracy poprzez realizację zajęć pozalekcyjnych podnoszących kompetencje zawodowe z doradztwa zawodowego i coachingu dla młodzieży,
- Podniesienie poziomu kompetencji kluczowych poprzez realizację kursów: branżowego języka angielskiego i przedsiębiorczości ,
- Zajęcia dodatkowe w zakresie gastronomii
- Profesjonalny Kurs barmański
- Zwiększenie szans uczniów na rynku pracy i wyposażenie ich w pożądane przez pracodawców doświadczenie zawodowe poprzez realizację staży zawodowych ,
- Doposażenie szkolnej pracowni zawodowej w nowoczesny sprzęt, niezbędny do właściwego przeprowadzenia zajęć.
Grupa docelowa:
uczniowie Publicznego Zespołu Szkół w Nowej Słupi uczący się na kierunku żywienia i usług gastronomicznych.
Ogółem w projekcie weźmie udział 30 uczniów w dwóch edycjach
I edycja rok szkolny 2017/2018
II edycja rok szkolny 2018/2019
Do pobrania